Kancelária ako oáza kľudu: Umenie Feng-shui v práci

Možno to poznáte aj vy – kancelária zariadená podľa vášho vkusu, fotky rodiny na pracovnom stole, ale stále to nie je ono. Niečo tu chýba, ale stále neviete čo. Kancelária podľa tradičného čínskeho učenia Feng-shui môže byť tou pravou voľbou a pomôže rozbiť stereotyp pracovného miesta.

Feng-shui a jej história

Čínska filozofia Feng-shui sa opiera o názor, že všetko vychádza z prírody a sme s ňou pomyselne prepojený. Zaoberá sa preto prúdením energii v priestore, v ktorom sa nachádzame. Rieši, ako najlepšie interiér usporiadať tak, aby naša životná energia (tzv. čchi) prúdila čo najlepšie.

Učenie siaha viac než päť tisíc rokov do minulosti a stalo sa obľúbenou praktikou nielen východného ale aj západného sveta. Predáva sa z generácie na generáciu a svoje uplatnenie vo svete nachádza čím ďalej častejšie.

Teória svetových strán

Feng-shui vychádza z niekoľkých teórii, podľa ktorých pracuje s usporiadaním priestoru, tak aby v ňom čo najlepšie prúdili energie. Všetko sa môže deliť podľa funkcie daného človeka vo firme alebo tiež podľa svetových strán. Každá z nich má totiž svoju vlastnú úlohu a podporuje niečo iné.

Sever a severozápad zvyšuje spôsob organizácie a vodcovskej schopnosti. Odporúča sa na túto stranu umiestniť managerov a vedenie firmy.

Juh a juhovýchod podporuje kreativitu a komunikáciu. V budovách preto dbajte, nech je na túto stranu umiestnené marketingové oddelenie. Nielen že budú aktívni a ústretoví voči zákazníkom, ale tiež ich zvládnu lepšie zaujať.

Západ, juhozápad a severovýchod sú potom pre zamestnancov. Tieto oblasti podporujú motiváciu a súťaživý prístup, schopnosť dokončovať úlohy a zlepšovanie kvality.

Správne rozmiestnenie oddelení vo firme však nestačí, je potreba zauvažovať aj nad tým, ako správne zariadiť interiéry jednotlivých miestností.

Teória farieb, prvkov a ročných období

Ako sme si už vysvetlili na začiatku, tak feng-shui pracuje na základe filozofie, že sme jedno s prírodou, z ktorej tiež vychádzame. Miestnosti kancelárii by ste preto mali najlepšie ladiť do farieb piatich základných prvkov a uvažovať, do akého konceptu kanceláriu štylizovať. Každý detail podporuje niečo iné, preto tiež musíte zvážiť, čo sa hodí najlepšie.

Zelená farba sa spája s jarou, a teda aj prvkom dreva. Jar je obdobím rastu a znovu prebudenia prírody. Drevo svojou prirodzenou energiou podporuje kreatívne myslenie, rovnako ako zelená farba. Zelená podporuje fantáziu a dáva motiváciu ísť vpred. Spojenie preto uplatníte napríklad v marketingovom oddelení. Farby ako červená a oranžová sa spájajú s prvkom ohňa. „Červenú a do kancelárie?!“, hovoríte si. Červená je farba temperamentu a chuti zažiť viac. Napomáha preto produktivite a odhodlaniu dotiahnuť veci do konca. Tieto dve farby naviac pomôžu s prácou v strese a pod tlakom. Odporúčajú sa preto do zasadacích miestností alebo kancelárii vedúcich, kde sú práve atribútmi ako odhodlanie a zníženie stresu najpotrebnejšie.

Babie leto je obdobím zeme. Listy sa zafarbia do zaujímavých farebných kombinácii a všade okolo prevláda pocit kľudu a pohody. Práve k navodeniu pohodovej a ochotnej nálady na pracovisku, je vhodné do miestností zakomponovať farbu ako je žltá a jej farebné škály. Žltá farba naviac podporuje chuť k jedlu, najlepšie využitie preto nájde v jedálni alebo spoločenských miestnostiach.

Sivých a hnedých odtieňov musíme využívať s mierou. Spájajú sa s jesenným obdobím, ktoré nám často navodzuje depresie a celkovo pochmúrnu náladu. Týchto farieb preto v interiéroch využívajte striedmo napríklad v podobe doplnkov.

Modrá je potom farba chladu, teda zimy. Podporuje racionálne myslenie, avšak schladzuje vrelé vzťahy na pracovisku.

Kam s nábytkom?

Farby a smer umiestnenia kancelária by sme mali. Teraz je potreba vyriešiť interiér a rozostavenie nábytku v ňom.

Pamätajte na jedno základné pravidlo – dvere a okná sú cestami energie – tade prúdi, a vy by ste sa mali jej hlavnému prúdu v zásade vyhnúť. Nikdy si nesadajte chrbtom ku vstupu do miestnosti. Každá príležitosť totiž chodí dvermi spoločne s pracovnou výkonnosťou. Za chrbtom si najlepšie nechajte stenu, bude vám tvoriť pevný základ pre vašu prácu a rozhodnutia, ktoré v nej urobíte. Nad hlavou by ste správne nemali mať poličky, aby mohla energia voľne prúdiť aj okolo vás.

Ako voda a vietor, tak aj energie najlepšie prúdia po zaoblených tvaroch. Skúste sa preto v kancelárii vyhnúť hranatým stolom alebo nábytku. Mať stôl priamo naproti kolegovi môže byť niekedy sranda. Podľa feng-shui je to kumulácia negatívnych pocitov a toto súžitie nie je ideálne. Pracovné miesto udržujte čisté a organizované. Náš mozog môže byť zahltený, pokiaľ má okolo seba príliš mnoho vnemov. Ste papierikový maniaci? Akonáhle poznámku vyriešite, okamžite sa papieriku zbavte. Je to dôležité pre kľud, naviac voda nebude nikdy prúdiť pospiatky a vy by ste sa preto nemali ohliadať za minulosťou, ale hľadieť v ústrety budúcnosti.

Dekorácia ako cesta k nekončiacemu Zenu

Dôležitou súčasťou celého učenia sú dekorácie. Napríklad kryštál v okne má pomôcť prečistiť energiu prúdiacu do miestnosti. Jednu z najdôležitejších rolí však majú obrazy a rastliny.

O obrazoch môžeme všeobecne povedať, že zvelebujú priestor a robia holé steny zaujímavejšími. Zbierame v nich inšpiráciu a skúmame detaily, pričom si náš mozog môže odpočinúť. Vo feng-shui zastávajú rolu symbolov, na obrazoch totiž môžu byť vyobrazené prvky, ktoré napomáhajú súhre energii v miestnosti.

Umiestnite nad seba obraz stromu alebo hory. Tieto prvky znázorňujú stabilitu a stálosť, budete mať preto istotu dobrého zázemia v práci. Nezabudnite ani na zastúpenie vody – či už na obraze alebo vo váze s rastlinou. Voda so sebou prináša bohatstvo a všeobecnú prosperitu.

Rastliny sú známe svojou vlastnosťou čistiť vzduch a robiť ho pre nás dýchateľným. Vedia pohlcovať aj určité zlý vplyvy, ktoré nám ľuďom môžu pracovný deň znepríjemňovať. Na pracovnú dosku sa odporúča umiestniť kaktus, ktorý má pohlcovať nepriaznivé elektromagnetické vplyvy počítača. V miestnosti byt tiež mal byť bambus vo vode, ako symbol vytrvalosti a flexibility.

Určite sa ale nemusíte báť siahnuť po kvetinách ako sú napríklad orchidea, fuksia, filodendron alebo ruže v kvetináči (tzv. hrnčekové ruže). Priestor tak bude farebnejší a vám budú robiť spoločníkov pri práci.

Záver – nič sa nemá preháňať

Veríme, že aj týchto pár rád vám pomôže premeniť vaše pracovné prostredie v oázu kľudu. Nezabudnite však, že všetkého by sa malo užívať s mierou. Hlavné je, aby ste sa v kancelárii cítili pohodlne a mali tie správne pomôcky po ruke.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *