Ako vybrať kancelársky stôl?

Kancelársky stôl tvorí spolu so stoličkou alebo kreslom základ čím ďalej viac pracovísk. Či už hľadáte cenovo dostupné stoly do administratívnych kancelárii, dominantu pracovne riaditeľa, alebo zlatú strednú cestu, radi vám s výberom poradíme.

Keď sa povie „kancelársky stôl“

Podstata kancelárskeho stola už by nemohla byť prostejšia – nejde o nič viac než o vodorovnú dosku vo vhodnej výške. Pri sedení na správne nastavenej kancelárskej stoličke je to pre väčšinu z nás približne 70 cm nad zemou alebo o niečo vyššie, čomu odpovedajú štandardné rozmery stolov. Pokiaľ toto číslo z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje, nezúfajte – aj na to nájdeme riešenie.

Na výber máte z nespočetných možností, ktoré sa budú líšiť cenou, praktickými parametrami aj designom. V rôznych situáciách budú mať tieto kritériá rôznu váhu, takže univerzálnu odpoveď nečakajte, pokúsime sa vás ale aspoň postrčiť tým správnym smerom.

Na rozpočte záleží

Cena kancelárskeho stola vcelku logicky závisí aj na rozmeroch, ďaleko väčšie rozdiely ale nájdete medzi jednotlivými nábytkovými radami. Nebojte sa, že by tie cenovo dostupnejšie nestačili – ich nižšia cena je daná hlavne jednoduchosťou konštrukcie, čo znižuje náklady na výrobu a zároveň týmto prvkom dodáva na všestrannosti.

Pri radách určených pre administratívne kancelárie sa cez kapsu príliš nebuchnete. Sú teda skvelou voľbou, pokiaľ nakupujete väčšie množstvo alebo si strážite výdaje. Vedľa našich najpopulárnejších nábytkov VisioImpress sem patrí ešte Visio LUXProOffice.

Chcete niečo reprezentatívnejšie?

Do priestorov, kde sa stretávate s klientami alebo obchodnými partnermi, už budete skôr hľadať zaujímavejšie kúsky – skvelou voľbou bude manažérsky kancelársky nábytok. Do tejto kategórie radíme príhodne pomenované Manager, Manager LUX, TopOfficeTopOffice Premium.

Tieto rady sú o triedy vyššie ako cenou, tak designom. Dosky stolov sa často odchyľujú od fádnosti priamych čiar a pravých uhlov, čo vašu kanceláriu oživí a dodá jej šmrnc. Pamätajte ale, že táto prednosť môže byť aj nevýhodou – elegantné krivky obvykle neumožňujú pristaviť viac kusov k sebe bez medzier.

Kancelárske stoly pre náročných

Riaditeľ úspešnej firmy sa určite bude chcieť rozmaznať ešte viac. Ak hľadáte do svojej kancelárie alebo pracovne skutočne neprehliadnuteľný nábytok a nebojíte sa siahnuť hlbšie do kapsy, určite si vyberiete z našich designových radov.

Nábytok ProX je v tejto kategórii tak trochu výnimkou. Z ceny sa vám oči v stĺp neotočia, aj tak ale ponúkne unikátny design. Dominujú mu jednoduché kovové podnože s výstuhami v tvare X (hľadáte správne, rada sa volá podľa nich), ktoré interiéru dodajú na vzdušnosti.

Creator taktiež vsádza na minimalizmus, podnože uňho tvoria pre zmenu obdĺžnikové nohy. Niektoré stoly majú len jednu, sú totiž určené k primontovaniu kontajnera, s ktorým sa spojí v elegantný geometrický celok.

O poznanie viac už zaplatíte za radu Trevix, ktorá vo svojej konštrukcii spája drevo a lesklý akrylový plast. Táto kombinácia v spojení s osobitým tvarom stola zaručene zapôsobí na každú návštevu. Prispieva k tomu aj skutočnosť, že zásuvky nemajú madlo – otvárajú sa ľahkým zatlačením.

Najprestížnejším kancelárskym nábytkom v našej ponuke je Lineart. Rovnako ako Trevix pracuje s moderným kontrastom medzi dezénom dreva a lesklým akrylom, podobný je tiež spôsob otvárania zásuviek. Konštrukčne je ale konzervatívnejší – nezvyklé hrubé dosky v pravých uhloch vytvárajú dojem dôstojnej, neokázalej autority.

Na mieru vašej kancelárii

Hlavne pri menších kanceláriách a pracovniach sa budete rozhodovať aj podľa rozmerov a tvaru. Kancelárie vedúcich pracovníkov bývajú spravidla priestrannejšie, s čím počítajú aj parametre jednotlivých nábytkových rád – napr. pri Trevixe dĺžka stolov nejde pod 180 cm, zatiaľ čo pri Impresse začína už na skromných 80 cm.

Koľko miesta potrebujete?

Aby vám šla práca od ruky, je treba na ňu mať dosť priestoru. Niekto si vystačí aj s menším stolom, pokiaľ ale pracujete na počítači, pri tom listujete technickú dokumentáciu a ešte chcete mať po ruke šálok kávy, oceníte skôr väčšiu dosku.

Variantov je hneď niekoľko – tou najpriamočiarejšou je „obyčajný“ stôl väčších rozmerov, miesto toho ale môžete siahnuť po kratšom a dosku predĺžiť prístavným kontajnerom. Ten zabije hneď dve muchy jednou ranou, poskytne vám totiž úložný priestor na dosah ruky.

Ak tomu nebráni celková koncepcia vašej kancelárie, zvážte rohový stôl alebo rovno celý komplet. Napríklad rohové pracovné miesta Manager LUX v sebe elegantne spájajú písací stôl, úložný priestor a rokovací stolík pre styk s klientami.

Pre koľkých ľudí?

Pri zariaďovaní kancelárie pre viac zamestnancov si najprv premyslite celkové rozloženie priestoru. Každý stôl môžete umiestniť ku stene, do rohu alebo do priestoru, a to buď samostatne, alebo po boku iného kusu nábytku. Možností je nespočet, takže s priestoru určite vyťažíte maximum.

Efektívne využitie každého pôdorysu je špecialitou administratívneho nábytku. Pomocou rôznych dĺžok a tvarov stolov v kombinácii s paravánmi a prepájacími prvkami premeníte aj relatívne malú miestnosť na príjemné pracovisko pre niekoľko osôb. Pri výbere ale dbajte na to, aby strany stolov, ktoré majú lícovať, mali rovnaký rozmer.

Praktickým variantom sú tiež skladacie stoly, ktoré jednoducho schováte do komory, keď ich práve nevyužívate. Sú šikovným riešením napr. do prednáškových sál alebo kultúrnych centier.

Chcete si ušetriť prácu a zveriť návrh kancelárie profesionálom? Nehanbite sa nás kontaktovať a dohovoriť si vypracovanie 3D vizualizácie – pokiaľ návrh spoločne aj realizujeme, máte ho zadarmo.

Skúste to s motorom

Modernú variantu predstavujú výškovo nastaviteľné stoly. Tie majú teleskopické nohy s jedným alebo viac motormi, vďaka ktorým si výšku dosky prispôsobíte presne podľa svojich predstáv – stačí pár stiskov tlačidiel na ovládacom paneli.

Prečo stojí za zváženie?

Výškové nastavenie príde vhod v rôznych situáciách – nevyhovujú vám štandardné výšky stolov? Vyberte si vlastné! Skvelo vám poslúžia tiež v prípade, že sa venujete rôznym činnostiam, pre ktoré sa optimálna výška dosky líši. A v neposlednom rade môžete striedať prácu v sede a v stoji – tým sa pri dlhej smene pretiahnete, podporíte krvný obeh a osviežite myseľ.

Väčšina modelov je vybavená antikolíznym systémom, ktorý dosku chráni pred poškodením a ponúka tiež niekoľko pamätí – svoje obľúbené nastavenie si tak jednoducho uložíte a kedykoľvek sa k nim vrátite.

Tak ktorý stôl si vyberiete vy?

Dúfame, že vám tento prehľad pomohol si ujasniť, čo vlastne od svojho nového stola chcete a ako svoje očakávanie najlepšie naplniť. Ak vám niečo nie je úplne jasné alebo si chcete nechať poradiť, obráťte sa na našu zákaznícku linku. Radi vám pomôžeme vybrať ten pravý nábytok presne pre vašu kanceláriu alebo pracovňu. A či už si nakoniec z našich kancelárskych stolov vyberiete ktorýkoľvek, dáme vám ho s 5 ročnou zárukou a dopravou zdarma.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články