3 tipy pre výber jedálenského stola

Jedálenský stôl je dominantou každej jedálne či kuchyne. Na trhu sú ich stovky, a to v najrôznejších veľkostiach, farbách, materiáloch i dizajnoch. Ako si vybrať ten správny? Máme pre vás 3 rady, s ktorými to určite zvládnete!

1: Praktičkosť predovšetkým

Jedálenský stôl sa ideálne stane i krásnym doplnkom vášho interiéru, v prvom rade ale majte na pamäti jeho účel – zaistiť, aby sa všetci v kľude a pohodlne najedli. Čo u vás znamená „všetci“? To je jedna z prvých otázok, ktoré si položíme.

Od čajového večierku po rodinnú oslavu

V našej ponuke nájdete jedálenské stoly najrôznejších veľkostí, ktoré sú pochopiteľne vhodné pre rôzne počty osôb. Ak tušíte, koľko vás pri stole bude sedávať, použite jednoduchý výpočet – pre pohodlné stolovanie by mal každý mať k dispozícii časť dosky o šírke 80 cm.

Tie najmenšie stoly oceníte napríklad v útulnej kaviarni alebo ako romantické posedenie pre dvoch. Do rodinnej či firemnej jedálne siahnite skôr po modeloch s väčšou doskou.

Pozornosť si zaslúžia taktiež rozkladacie jedálenské stoly. Tie sú ideálnym riešením do priestorov, kde sa počet sediacich často mení alebo chcete byť pripravení na návštevy. V zloženom stave také stoly obvykle nezaberú veľa miesta, kedykoľvek ich jednoducho a rýchlo rozložíte. Pri niektorých modeloch tým dĺžku dosky dokonca zniekoľkonásobíte.

I na tvare záleží

Tvar dosky stola je kritériom ako funkčným, tak dizajnovým. Štvorcová či obdĺžniková doska je jasnou voľbou ak chcete stôl pristaviť ku stene. Naopak uprostred miestnosti môže byť praktickejší kruhový alebo oválny tvar.

Neopomínajme ani psychologické hľadisko. Čelnú pozíciu pri dlhom obdĺžnikovom stole podvedome vnímame ako najprestížnejšiu – posadili by sme sem napríklad oslávenca alebo spoločensky najvýznamnejšiu osobu. Oproti tomu príslovečný guľatý stôl vytvára dojem rovnosti a priateľstva.

Do domácnosti s malými deťmi odporúčame dosku bez ostrých hrán, najlepšie vyrobenú z mäkšieho materiálu.

2: Vyberte ten pravý materiál

Ďalším dôležitým kritériom sú použité materiály, a to hlavne pri hornej doske. Posvieťme si na prednosti i prípadné nevýhody tých najbežnejších.

Drevo, nadčasová klasika

Drevo patrí k najobľúbenejším materiálom už tisíce rokov. Nie je divu – je dostupné, obnoviteľné a všestranné. Vzhľad, vlastnosti, ale taktiež cena konkrétnej dosky sa môžu výrazne líšiť v závislosti na metóde spracovania a povrchovej úprave.

Pri stoloch vyššej cenovej kategórie často nájdete masívnu dosku. Tá je akýmsi odznakom prestíže, pýši sa ale taktiež väčšou mechanickou odolnosťou. Cenovo dostupnejšími alternatívami, ktoré ale stále ponúkajú väčšinu výhod dreva, sú materiály ako drevovláknitá (alebo MDF) doska, drevotrieska a ďalšie. Spoločné majú to, že sú pevné, relatívne ľahké a tepelne odolné.

Ak doska nie je z masívu, pravdepodobne bude dyhovaná či laminovaná. To jej povrchu dodáva hladšiu textúru (vďaka tomu sa tieto materiály oproti masívu jednoduchšie udržujú) a príjemný vzhľad buď v dezéne dreva, alebo vo farbe podľa vášho výberu.

Práve vďaka bohatej ponuke možností možno drevo v niektorej z jeho podôb odporučiť do jedálne v prakticky akomkoľvek štýle, od rustikálneho dekoru až po moderný minimalizmus.

Sklo a keramika

Sklenená alebo keramická doska dodá stolu elegantný punc. Na lesklom povrchu síce neprehliadnete ani smietku alebo odtlačok prstu, zároveň je ale jednoduchšie ho očistiť.

Stolová doska z číreho skla v kombinácii so vzdušnou podnožou výrazne presvetlí priestor, počítajte ale s tým, že taká konštrukcia môže byť trošku krehká. Pri rade modelov preto nájdete sklo v kombinácii s iným materiálom (napr. drevom či keramikou), ktorý dotvorí estetický dojem a zníži riziko rozbitia.

Vzhľadom k tomu, že ide o veľmi tvrdé a zároveň krehké materiály, nemusí byť sklo a keramika najlepšími voľbami do domácnosti s deťmi. Platí ale, že čím hrubšia doska, tým lepšie zvládne odolať nárazom.

3: Nezabudnite na dizajn

„Dizajn“ je jedno z tých populárnych slovíčok, do ktorých sa schová všeličo. O základnom tvare a voľbe materiálu už sme sa zmienili, ale i keď si výber zúžite týmito parametrami, pravdepodobne stále zostanú desiatky možností. Podľa čoho teda vyberať ďalej?

Podnož

Líšiť sa môže materiál podnože, ale taktiež jej konštrukcia. Klasické rohové nohy ponúknu najlepšiu stabilitu, jediná široká noha uprostred zase nebude nikomu prekážať. Pri rade stolov je podnož tým najdizajnovejším prvkom, takže sa na ňu skúste zamerať a vybrať takú, ktorá vašej jedálni dodá skutočný šmrnc.

Farby

Jeden z najdôležitejších faktorov sme si nechali na koniec: výber farby. Pri jedálnych stoloch sa najčastejšie stretneme so striedmejšími možnosťami – rôzne dezény dreva, odtiene šedej a ďalšie neutrálne farby. Pozrime sa na ne aspoň obecne.

Dezén dreva alebo prirodzená textúra masívu pôsobí útulne, naviac na takom povrchu obvykle nie je vidieť každý odtlačok. Hodí sa ako do interiéru v retro štýle, tak ako dominanta do minimalistickej jedálne po boku dizajnových stoličiek či kresiel. Viac-menej to isté platí pre rôzne variácie na mramor a kameň.

Biela farba a iné svetlé odtiene vizuálne zväčšujú miestnosť a evokujú čistotu. Tienistou stránkou je, že na takej doske vynikne každá škvrna a smietka, takže počítajte s väčšou náročnosťou na údržbu.

Tmavšie tóny pôsobia autoritatívnym či moderným dojmom, zachádzajte s nimi ale citlivo – príliš veľa čiernych prvkov môže navodiť ponurú atmosféru. Najlepšie vyniknú v kontraste so svetlejšími a sýtejšími farbami. I tu sa pripravte na častejšiu údržbu – prach a iné drobné nečistoty sú na tmavom pozadí takmer neprehliadnuteľné, hlavne ak ide o lesklý povrch.

Tak už máte svojho favorita?

Jedálenské stoly patria k dizajnovo veľmi rozmanitým kúskom nábytku, takže nájsť medzi stovkami možností tú pravú môže pôsobiť ako náročná úloha. Veríme ale, že keď dôkladne zvážite všetko od praktických kritérií až po estetickú kompozíciu vašej jedálne bude to už pre vás hračka. Tak nech vám pri ňom chutí!

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *