2 nástroje pre vašu úspešnú prezentáciu

Určite to poznáte – prezentujete na meetingu svoj nápad alebo zaujímavý abstraktný princíp, lenže slová na všetko nestačia. Tak začnete zúrivo gestikulovať, mávaním rúk ilustrovať nárasty, poklesy a korelácie, kolega vzadu sa pobavene uchechtáva a nakoniec nikto nevie, čo ste vlastne chceli povedať. Na svoje miesto sa vraciate mrzutí a nepochopení.

Je najvyšší čas to skúsiť inak. S pomocou prezentačnej techniky svoje myšlienky predáte publiku prehľadne a zrozumiteľne.

Má váš nápad hlavu a pätu? Ukážte to

Multimodalita – tajná zbraň úspešných rečníkov

Aby vaše myšlienky mali dopad a silu, potrebujú jasnú štruktúru. Zdôraznením kľúčových bodov poslucháčov zjednodušíte pochopenie a zapamätanie všetkého, čo im chcete predať.

Ako na to? V hovorenom prejave sú hlavnými pomocníkmi hlasitosť, rýchlosť a intonácia reči. Slovu, ktoré poviete pomalšie, hlasnejšie a iným tónom, prikladá mozog poslucháča podvedome väčšiu váhu. Lenže aj keď niečo poviete seba dôraznejšie, môžete sa staviť, že z desiatich členov publika to traja do ďalšej vety zabudnú, jeden vám bude zle rozumieť a dvaja práve nebudú poslúchať.

Preto je dôležité svoju prezentáciu sprevádzať vizuálnou stránkou. Je dokázané, že multimodálna komunikácia – teda využitie viac kanálov a oslovenie viacerých zmyslov – je ďaleko efektívnejšia než samotný text či hovorené slovo. Príklad nájdeme hocikde, od školského vyučovanie po televízne reklamy.

Digitálna a tradičná technika – spojenci, nie súperi

Dnes už hádam v každej zasadacej miestnosti a učebni nájdeme projektor alebo inteligentnú tabuľu. Prezentačný software sa teší popularite vďaka svojej presnosti a jednoduchej obsluhe, ale čo keď potrebujete improvizovať? Začať pred publikom ďatlovať a formátovať nový „slajd“ by dvakrát profesionálne nevyzeralo.

Keď ale máte po ruke flipchart alebo tabuľu, stačí pár ťahov fixkou. Prezentáciu na počítači si potom môžete prepínať podľa potreby a dôležité koncepty zostanú poslucháčom na očiach. Naviac plocha tabule ani papier nezmiznú, ak vás práve zákon schválnosti odpojí od elektriny.

Popisovateľné tabule

Nie je náhoda, že sa tabule odjakživa využívajú v školách. Sú ideálne na poznámky, ku ktorým sa pravdepodobne nebudete musieť vracať, a zmazanie trvá len pár sekúnd. Nezabudnite si ale overiť, že je popisovač vo vašej ruke na písanie na tabulu skutočne určený – s liehovým markerom by vás čakalo nepríjemné prekvapenie.

Rada popisových tabúl je magnetická. Aj toho dokáže šikovný rečník využiť. Popisujete napríklad fyzikálne sily medzi časticami alebo zmenu polohy na mape? Posúvanie magnetu je isto elegantnejšie ako neustále prekresľovanie bodiek.

Závesnú, alebo mobilnú?

Vedľa závesných (nástenných) tabúl ponúkame aj tabule mobilné. Ako to už tak býva, oboje má svoje pre a proti, takže zvážte, ktorá možnosť je ideálna práve pre vás.

Závesná tabuľa v miestnosti nezaberie prakticky žiadny priestor, je stabilnejšia a vzhľadom k jednoduchšej konštrukcii spravidla aj lacnejšia. Nie je však jednoduché ju premiestniť, takže si dobre rozmyslite, kam ju zavesíte.

Mobilnú tabuľu si vďaka podvozku na kolieskach posuniete presne tam, kde ju chcete mať. Otočná obojstranná doska naviac otvára nové možnosti – môžete mať napríklad otázky na jednej strane a odpovede na druhej. Potencionálnou výhodou je o niečo vyššia cena a väčšia náročnosť na priestor.

Flipchart

Flipchart vo svojej podstate nie je nič iné než obrí poznámkový blok na stojane. Plochu na ďalšie písanie či kreslenie vytvoríte otočením listu, ku ktorému sa ale môžete kedykoľvek vrátiť, keď bude treba. To vám dovolí behom prezentácie napríklad striedať niekoľko grafov či zoznamov kľúčových slov. Ďalšou výhodou je, že väčšinu flipchartov jednoducho prenesiete kamkoľvek, kde ich práve potrebujete. Ak viete, že ho budete využívať pravidelne, zaobstarajte si rovno model na kolieskach.

Jedno, alebo druhé?

Ako flipcharty, tak tabule majú svoje neoddiskutovateľné prednosti, ktorými si čiastočne konkurujú, zároveň sa ale do značnej miery dopĺňajú. Poďme si to zhrnúť.

Tabuľe sú všeobecne vhodnejšie pre prípady, kedy chcete text, kresby či diagramy často meniť, ale nepotrebujete sa vracať k predchádzajúcim. To by pri flipcharte viedlo ku zbytočne veľkej spotrebe papiera.

Flipchart svojimi možnosťami využitia viac pripomína digitálne prezentácie, odporúčame ho teda pre situácie, kedy pracujete s viac „slajdami“ zároveň. Čo by ste na tabulu museli stále dokola kresliť a mazať, na flipcharte jednoducho nalistujete.

Dobrý rečník neustále hľadá nové spôsoby, ako vylepšiť zrozumiteľnosť a presvedčivosť svojho prejavu, a flipcharty ani tabule by v jeho arzenáli nemali chýbať. Takže pokiaľ vám to priestor a rozpočet aspoň trochu dovolí, je skvelé mať k dispozícii oboje.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *