Malé nakuknutie do histórie herných stoličiek alebo Prečo sú tak obľúbené?

Vyskakujú na vás od všadiaľ ako huby po daždi a vy si stále hovoríte, čo je na tých herných stoličkách tak prevratné? Nakuknite s nami pod škrupinu športiakov, ktoré sa hodia nielen pre hranie videohier a streamovanie. Prečo sú tak obľúbené?

Z reality skokom do virtuality

S vývojom technológii občas zabúdame na okolitý svet a dávame prednosť tomu virtuálnemu. Je tomu už dávno, kedy mladí ľudia trávili najčastejšie všetok svoj voľný čas mimo domov. Internet totiž poskytuje nekonečný priestor na vyjadrenie sa, anonymitu a nespočetné množstvo zábavy. A nemusíte kvôli tomu vynaložiť najmenšie úsilie.

Stačí pár klikov a nasadnete do závodných áut, premeníte sa na vojakov bojujúcich v druhej svetovej vojne, stanete sa zabijakmi v post apokalyptickom svete, vtelíte sa do šéfkuchárov, alebo jednoducho jazdíte v kombajnoch a oriete pole. Možnosti máte neobmedzené.

Sexy archeologičkou za 3 sekundy?

Vo virtuálnom svete sa stávate anonymnou jednotkou. Nikto sa vás nebude pýtať na osobné, finančné ani partnerské problémy. A preto doňho uteká stále viac jedincov. Pri hraní počítačových hier si môžete z čela sňať nálepku „Jozef Novák, finančný analytik“ a premeniť sa do nespútanej Lary Croft, šplhajúcej po vrcholkoch hôr a zažívajúcej jedno dobrodružstvo za druhým.

Od 80. rokov minulého storočia, kedy priemysel počítačových hier zaznamenal prvý významnejší rast, sa zmenilo mnohé. Hráči si nevystačili s obyčajnými plošinovkami a ich náročné požiadavky dali dôvod vývojárom vylepšovať grafické rozhranie a herné prostredie. Doba strávená za monitorom počítača sa postupne predlžuje, pretože sa nedokážete od hry odpútať.

A zrodila sa herná stolička

Z toho dôvodu sa počiatkom tohto milénia obrátila pozornosť na stoličky, na ktorých behom hrania sedíte. Vznikol dnes už zavedený pojem „herná stolička“. Ich účelom je poskytnúť hráčom pohodlné a zároveň zdravé sedenie po celú dobu hrania. A preto sa tiež značne odlišujú od klasických otočných stoličiek. Pokiaľ niekedy narazíte na online prenosy z e-sport šampionátov či aktuálne veľmi obľúbené herné streamy, všimnete si, že hráči nikdy nesedia na obyčajnej kancelárskej stoličke.

V čom sa herné stoličky líšia od tej klasickej otočnej?

Všetky herné stoličky majú hneď niekoľko spoločných rysov. Tým prvým a najvýraznejším je ich design. Športový vzhľad napodobňujúci sedačky závodných áut. Tento nápad sa zrodil s narastajúcou obľubou závodných hier. Výrobcovia a designéri sa snažili o to, aby sa hráč dokázal preniesť do hry nielen mysľou, ale aj telom.

Najčastejšie sa u nich stretneme s koženkovým a látkovým poťahom. Umelú kožu volia hlavne tí užívatelia, ktorí dávajú prednosť elegantnému vzhľadu. Jej nevýhodou je však znížená priedušnosť, za ktorú nebudete radi predovšetkým behom horúcich letných dní. Prednosťou je však oproti látkovému poťahu jednoduchá údržba.

Ďalším spoločným znakom je ich tvar. Na rozdiel od klasických kancelárskych modelov je operadlo hernej stoličky po stranách ľahko zahnuté dovnútra. Aby udržal „jazdca v sedle“. Častokrát uňho uvidíte prieduchy v oblasti krčnej chrbtice. Napomáhajú totiž lepšiemu odvetrávaniu kontaktnej chrbtovej časti stoličky.

Konštrukcia hernej stoličky je omnoho robustnejšia, keďže počíta so zvýšeným pohybom sediaceho. Keď sa sústredíte, prirodzene sa nakláňate na stoličke dopredu. Ak sa vám podarí vyhrať „match“, častokrát sa prudko odsuniete od stola. A emócie pri prehre vás veľa krát nútia buchnúť rukou do opierky. Herná stolička musí skrátka s takými pohybmi počítať.

Veľkorysé množstvo rôznych príslušenstiev z nich robí stoličky, na ktorých môžete presedieť celú noc. Vďaka nastaviteľným područkám, opierke hlavy a bedier, polohovanie vysokého chrbtového operadla sa vám bude sedieť ako na obláčiku. A zásluhou všetkých vyššie spomenutých vlastností a predností si získate priazeň nielen hráčov, ale aj užívateľov netradičných stoličiek do pracovne alebo kancelárie.

Pre hráčov aj manažérov

V dnešnej dobe totiž herné stoličky svojmu majiteľovi automaticky nálepku hráča neprisúdia. Čím ďalej tým častejšie sa s nimi stretávame aj v kancelárskom prostredí. Zásluhou svojho extravagantného designu sa ľahko stanú dominantou interiéru. Sú neprehliadnuteľné a originálne.

Ako sme už vyššie spomínali, herné stoličky sú konštruované tak, aby sa na nich užívateľ cítil dobre aj po dlhom sedení a nezničil si chrbát. A tiež tento argument platí na vorkoholikov pracujúcich (s ľahkým nadsadením) od úsvitu do súmraku. Prečo si nezaobstarať stoličku, nad ktorou urobí každý „Wow!“, a zároveň nemusíte riešiť obavy zo stuhnutého chrbta a zablokovanej krčnej chrbtice?

Pri kancelárii to však nekončí. Polohovanie operadla si úplne získalo tiež „houm ofisákov“ a podnikateľov, ktorí doma prácu pri počítači striedajú so zábavou. Z kancelárskeho softwaru sa prepnú do okna s multimediálnym prehrávačom, sklopia operadlo hernej stoličky a strávia zaslúženú pauzičku sledovaním seriálu v ľahu. Z pracovného do relaxačného módu za pár sekúnd a bez námahy.

Herné stoličky sú skrátka trendy a ich fanúšikovská základňa je naozaj pestrá.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *