Ako zariadiť originálne a dobre fungujúce firemné lobby?

Keď sa povie pomyselná vizitka firmy, čo vám napadne na prvú dobrú? Mnohým napadnú nemateriálne hodnoty typu profesionálna starostlivosť o zákazníka alebo neoblomná viera vo svoju značku. A čo firemné lobby? Miesto, ktoré je prvotným faktorom tvoriacim prvý dojem na obchodného partnera aj uchádzača o zamestnanie.

Som tu správne?

Možno ste sa už sami stretli so situáciou, kde ste boli prvý krát na návšteve v danej firme a to prvé, na čo ste po vašom príchode narazili, bolo nespočetne neoznačených dverí. Kam teraz a komu zaklopať? Nevyruším niekoho pri práci? A pocit neistoty narastá a narastá.

Alebo klasický scenár s nesympatickou recepčnou. Vojdete do recepcie, recepčná stojí za pultíkom, prehrabáva sa v stohoch papiera a nahlas prežúva žuvačku. Úplne ignoruje fakt, že by bolo vhodné vás privítať a nasmerovať správnym smerom. A keď už ju oslovíte s tým, že by sa vám menšia pomoc hodila, s kyslým výrazom vám oznámi, že teda niekoho zavolá. A potencionálny uchádzač o zamestnanie sa otočí na opätku a je preč. Tak takto prosím nie.

Ako by firemné lobby malo teda ideálne vyzerať? Úplným minimom je vziať v úvahu 3 dôležité vlastnosti, ktoré mu nesmú chýbať. Novo prichádzajúci by sa mal po príchode do recepcie jednoducho orientovať, nemala by ho odradiť a mal by sa cítiť pohodlne a vítaný.

Nepodceňte dôležitosť prvého dojmu

Obľúbené príslovie „šaty robia človeka“ môžeme jednoducho aplikovať do firemného prostredia. Recepcia utvára prvý dojem. Skúste sa sami vcítiť do hostí a opýtajte sa sami seba, akým dojmom na vás lobby pôsobí. Cítite sa vítaní? Nájdete jednoducho cestu tam, kam potrebujete? Vy možno áno, ale novo prichádzajúci nemusia.

Koncepcia recepcie by mala korešpondovať s podnikateľským zámerom a nie je na škodu pri jej zariaďovaní použiť firemné farby. Chladné sterilné prostredie totiž málokoho oslní. Čo ale naopak dobrý dojem neurobí, je úhľadná organizácia recepcie a moderné vybavenie. Už sme si ukázali, ako to urobiť, tak je najvyšší čas si priblížiť ideálnu modelovú situáciu.

Ako by to malo ideálne vyzerať?

Opäť si predstavte, že sa idete uchádzať o zamestnanie. Vchádzate do príjemne osvetleného lobby, recepčná sa na vás milo usmeje a pýta sa, ako vám môže pomôcť. Oznamujete jej teda zámer vašej návštevy. Hneď na to vám ukáže cestu, prípadne poprosí o trpezlivosť a usadí na pohodlnú sedačku.

Medzitým zabehne pre povolanú osobu. A nezabudne vás obslúžiť balenou vodou pre prípad, že by ste museli v lobby chvíľu čakať. Napríklad kvôli neplánovanému zasadaniu. Na konferenčnom stolíku pred vami leží aktuálne spravodajstvo alebo firemný prospekt, tak nemusíte ticho sedieť, alebo sa usilovne tváriť, že robíte niečo strašne dôležité na svojom smartphone, len aby ste zabili čas.

Zdá sa vám táto predstava utopická? Ale kdeže. V dnešnej dobe by mal byť tento ľudský prístup štandardom každej recepčnej a spomenuté vybavenie každej firmy s recepciou.

Aby recepcia hovorila za vás

Ponúka sa otázka, kde začať pri revitalizácii vášho firemného lobby. Vyššie sme spomenuli, že farby firmy nie sú vôbec zlou cestou a rovnako tak je tomu aj pri dekoráciách. Voľte také dekorácie, ktoré rezonujú s vaším businessom. Ak podnikáte v hutnom priemysle, pozornosť určite upútajú zarámované profesionálne fotografie pecí v prevádzke. Ak sa venujte umeleckej ručnej výrobe, neostýchajte sa a produkty nechajte vystavené na očiach návštevníkom. Nechajte recepciu, aby hovorila za vás a aby prichádzajúceho hneď pohltil firemný duch.

Okrem tejto výzdoby nezabúdajte ani na pohodlný kútik na usadenie hosťov, pokiaľ sa im práve nemôžete venovať. Sami určite tiež neradi čakáte v stoji, nervózne prešľapujúci a čakajúci na druhú osobu. To totiž nemá rád nikto. Radšej si stavte na sedacie súpravykreslá, ktoré sú nezrovnateľne príjemnejším riešením. Odporúčame ich rovno doplniť konferenčným stolíkomstojanmi s dennou tlačou. Ideálne je, keď majú hostia po ruke tiež vešiak na bundu, aby si mali kam odložiť svoje zvršky a mali voľné ruky.

A čo sa týka recepčného nábytku ako takého, mal by sa skladať z pultíkudostatku úložných priestorov na všetky dokumenty, ktoré musia mať recepčný na dosah. Pult by však nemal byť príliš vysoký, aby nevytváral zbytočnú bariéru medzi recepčným a hosťom. A keďže je to práve recepčný, kto tu trávi najviac času, je nutné tomu tento priestor vhodne prispôsobiť. Obstarať pohodlnú stoličku, výpočtovú alebo kancelársku techniku a blízke sociálne zariadenie, aby recepcia takzvane nestála.

Sčítané a podtrhnuté

Zariadenie moderného lobby nie je žiadna veda. Kľúčom k úspechu je trocha kreativity, vlastný rozumný úsudok a napríklad aj inšpirácia našimi tipmi. Fantázii sa medze nekladú. Nie vždy sa však naskytne možnosť si zariadiť recepciu podľa svojich predstáv. Obmedzovať vás môžu napríklad malé priestory alebo sídlo v coworkingovom centre. V takom prípade môžete o akejkoľvek recepcii len snívať, ale vešať kvôli tomu hlavu naozaj nemusíte. Pekne zariadená a priehľadná vstupná chodba má totiž tiež svoje osobité kúzlo.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *