Konferenčné stolíky. Ktorý je ten pravý pre vás?

Výber konferenčného stolíka sa môže zdať tou najjednoduchšou úlohou. Prezriete si ponuku, poviete si „tento vyzerá fajn,“ kúpite ho a doma zložíte. Pri takom postupe vám ale utečie rada detailov, ktoré rozhodne stoja za pozornosť. Prečítajte si, ako vybrať ten správny konferenčný stolík, ktorý poteší nielen na pohľad, ale aj svojou funkčnosťou a praktickosťou.

Aký vysoký by mal byť stolík?

Či už vyberáte stolík do obývacej izby, alebo pokukujete po novom vybavení do firemného lobby, výška stola by mala byť prvým kritériom. Riaďte sa jednoduchým pravidlom – doska konferenčného stolíka by mala byť v rovnakej výške ako sedadlo pohovky či kresla, ktoré je ku stolíku pristavené. Dôvod je jednoduchý. Ak máte kolená vo výške dosky stola, máte tiež najjednoduchší prístup ku všetkým veciam na stolíku. Kávu, knižku či ovládač chcete mať skrátka neustále po ruke.

Aký materiál zvoliť?

Sklo – chúlostivá elegancia

Ak sa opäť oprostíme od designu, je vhodné vypichnúť klady aj zápory všetkých konštrukčných materiálov. Stolíky so sklenenou doskou sa vcelku jednoducho čistia, ale ich údržba musí prebiehať pravidelne. A možno častejšie, než je vám príjemné. Tento materiál si totiž so sebou nesie jeden vrúbok – jednoducho na ňom priľnú otlačky dlaní. Ak máte menšie deti a vyberáte nový stolík do obývačky, s veľkou pravdepodobnosťou pre vás bude sklo „no-go“ zónou. Uplatnenie vo firemnom lobby však tento fakt nijak neuberá.

Drevený masív – klasika na celý život

Masívne drevo má oproti sklu hneď niekoľko výhod. Nezostávajú na ňom otlačky a drobných nečistôt si najskôr ani nevšimnete. Nekĺže. Doska je podstatne odolnejšia než sklenená a textúra dreva je príjemná na pohľad aj na dotyk. Nevýhodou je avšak zložitejšie čistenie – nečistoty a prach z rýh dostanete len obťažne. Masívne drevo naviac niečo stojí, takže zvážte, či si priplatiť za vzhľad, robustnosť a možno aj trochu tej prestíže.

Drevovlákno – praktickosť za dobré peniaze

Laminát, lamino, drevovlákno… Materiálov na báze dreva existuje celá rada a laikovi sa z toho môže zatočiť v hlave. Spoločné majú to, že sú cenovo dostupnejšie než masív, ale stále ponúkajú veľa výhod dreva. Vďaka dyhovaniu, laminovaniu či lakovaniu môže taká doska vyzerať takmer akokoľvek, spravidla ale bude mať hladší povrch než masív. Tým pádom sú síce nečistoty viac vidieť, našťastie je ale aj jednoduchšie sa ich zbaviť.

Aký tvar a veľkosť najlepšie využijete?

Najčastejšie uvidíte stolíky s obdĺžnikovou, štvorcovoukruhovou doskou. Výber je samozrejme do veľkej miery otázkou vkusu, zvážte ale aj kompozíciu priestoru, kam stolík zaobstarávate. Štvorboký tvar je ideálny pred sedaciu súpravu v obývačke alebo medzi dve kreslá v kancelárii. Kruh potom elegantne doplní sedadlá v rohu, vo firemnom lobby, napríklad aj v čajovni.

Bohatý výber máte tiež v otázke veľkosti – menší stolík je tak akurát na kanvičku a dve šálky, na väčšom sa pohodlne naobeduje 4členná rodina. K dispozícii sú aj rozkladacie modely, ktorých veľkosť jednoducho a rýchlo prispôsobíte aktuálnej potrebe.

Zamyslite sa aj nad tým, či využijete úložný priestor pod stolíkom. Niektoré modely ponúkajú poličku (alebo aj niekoľko), kam môžete odložiť ovládač a rozčítané dokumenty, keď príde čas na kávu či večeru. Potencionálnou nevýhodou môže byť, že zostáva menej miesta na nohy.

Kam s ním?

Asi prvý kontext, v ktorom si väčšina z nás konferenčný stolík predstaví, je doma medzi gaučom a televíziou. A práve tejto asociácii môžete využiť – „konferák“ miesto vyššieho stola dodá na útulnosti napríklad kaviarni alebo čajovni. Jednanie s klientom na pohodlných kreslách stolíka hneď pôsobí osobnejšie a uvoľnenejšie než pri obrom kancelárskom stole. To, čo medzi vami stojí, je totiž symbolom pohody, nie chladnej autority.

Záverečný tip pro čo najjednoduchší nákup

Keď si ujasníte odpovede na tieto otázky, uvidíte, že bude výber zo stoviek stolíkov razom jednoduchší. Pomocou filtrov v našom e-shope si z mora možností odleje do kýbliku len tú trochu, ktorá vás zaujíma, potom si už vylovíte model podľa svojho vkusu. Tak nech je to ten najlepší!

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *