Ako sa starať o poťahové materiály?

Ako sa starať o poťahové materiály

Zaobstaranie čalúneného nábytku prináša nielen radosť, ale i starosť o to, aby vydržal čo najdlhšie. Opakované otieranie poťahu počas sedenia, pot a priame slnečné svetlo mu dávajú zabrať. Prečítajte si, ako sa o poťahy starať, aby vypadali stále ako nové.

Pravá koža

Pravá koža je exkluzívny materiál, o ktorý by ste skutočne neradi prišli kvôli zle zvolenej starostlivosti. Jej údržba je však jednoduchá. Na jej povrchu totiž neostáva toľko prachu, ako je to práve pri látkových poťahoch. Preto stačí raz za čas vytiahnuť ručný vysávač s jemnou kefkou a prachové častice vysať hlavne z horšie dostupných miest. Netlačte však plastovou trubicou vysávača na kožené čalúnenie príliš silno, mohli by ste nechcene poškriabať jeho povrch. Rovnako tak jednoducho ho môžu poškriabať pazúriky domácich miláčikov.

Ak sa vám nedopatrením podarilo poliať nábytok tekutinami alebo inak zašpiniť, odporúčame v prvom kroku priložiť na zašpinené miesto papierovú utierku. Odsaje veľkú časť vlhkosti z materiálu. Ak nechala rozliata tekutina na koženom poťahu nevzhľadný fľak, máte dve možnosti, ako situáciu vyriešiť. Tým prvým, ekonomickejším, je použiť veľmi nariedený roztok destilovanej vody a mydla na vodnej báze. A tento roztok pomocou mäkkej handričky jemne vmasírovať do postihnutého miesta. Druhou možnosťou je zakúpiť si súčasne s čalúneným nábytkom sadu na jeho čistenie. Šampónov, kondicionérov a čističov pravej kože je nepreberné množstvo, a preto je vždy najlepšou cestou sa spýtať priamo predajcu nábytku, aký prostriedok vám on sám môže odporučiť. Oblúkom sa vyhnite čističom obsahujúcim bielidlo. A pamätajte ale, že každý poťahový materiál vyžaduje zvláštnu starostlivosť a nájsť jeden univerzálny prostriedok na čistenie všetkých je nereálne.

Pred tým ako začnete čistiť škvrnu prípravkom alebo roztokom, uistite sa na menej viditeľnej časti poťahu, či prostriedok jeho povrch neznehodnotí. Až potom začnite so samotným čistením. Aby vám nábytok čalúnený do pravej kože vydržal čo najdlhšie, je vhodné sa o neho pravidelne starať. Raz za čas ho vyčistiť šampónom na pravú kožu a prejsť vhodným kondicionérom.

Eko koža

Alternatívou ku koženým poťahom je eko koža čiže syntetická koža. Svojím vzhľadom a vlastnosťami verne napodobňuje pravú kožu. Ak sa vám štruktúra pravej kože páči, ale nechce sa vám za ňu utrácať toľko peňazí či nesúhlasíte s chovom zvierat pre kožiarsky priemysel, je pre vás syntetika ideálnym variantom. Čo sa týka jej údržby, je na tom veľmi podobne ako pravá koža. Pri čistení škvŕn opäť používajte destilovanú vodu v kombinácii s mydlom na báze vody alebo špeciálne prostriedky na eko kožu. Po dočistení nesušte nikdy eko kožu horúcim vzduchom, mohla by jednoducho popraskať a také škody sa len ťažko vracajú. Počítajte s tým, že s niektorými škvrnami je bohužiaľ boj vopred prehraný. To sa týka hlavne ľubovoľných fixiek, atramentu alebo zafarbenia od nekvalitného oblečenia púšťajúceho farbu.

Látkový poťah

Na rozdiel od pravej a syntetickej kože, sú textilné poťahy predsa len v jednej veci praktickejšie. V prípade znečistenia s nimi nie je potreba prehnane jednať v rukavičkách. To samozrejme ale neznamená, že môžete prípadné škvrny odstraňovať pomocou hrubej kefy! Avšak napríklad parné čističe a vysávače nie sú pre hrubšie textílie takým problémom ako pre kožené poťahy. Pri zašpinení textílie postupujte podobne ako pri kožených materiáloch.

Ak je povrch poliaty tekutinou, nasajte ju papierovou utierkou. Potom použite na čistenie roztok čistej vody s mydlom alebo špeciálny prípravok na látkové poťahy a mäkkú handričku, pomocou ktorej jemnými krúživými pohybmi vmasírujete čistidlo do textílie. Horúci vzduch pri sušení v tomto prípade neurobí paseku ako pri koži. Nevýhodou látkového poťahu je však jednoduchšie prichytávanie prachu a žmolkovanie textílie kvôli jej častému otieraniu.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *