Keď uzol na vreckovke nestačí alebo 5 metód, ktorými posilníte pamäť

Každý z nás sa aspoň raz v živote dostal do trápnej situácie, kedy mu náhle pamäť vypovedala službu. A ako naschvál sa to vždy stáva v tej najmenej vhodnej chvíli. Ako tomu najjednoduchšie zabrániť? Zoznámte sa s vychytávkami, vďaka ktorým dáte výpadkom pamäti šach mat.

Trénujte telo aj myseľ

Mozog funguje ako sval. Pokiaľ ho nebudete dostatočne trénovať, začne pomaly ochabovať. Bicáky si bez cvičenia tiež ťažko udržíte. Precvičovanie pamäte našťastie nevyžaduje žiadnu fyzickú námahu a nijak sa pri ňom nezapotíte. Podceňovať by ste ho ale nemali. Občasné zabúdanie síce patrí k normálnym mozgovým činnostiam, nesmie ale dosahovať extrémov.

Prečo si pamätáte každý vnem inak dlho?

Aby to nebolo úplne jednoduché, ľudský mozog pracuje s tromi druhmi pamäti s ultrakrátkou, krátkodobou dlhodobou. Ultrakrátka pamäť operuje s informáciami pochádzajúcimi zo zmyslových vnemov a uchováva ich len po nevyhnutnú dobu ku spracovaniu. Preto si nikdy nepamätáme všetky tváre, ktoré sme stretli cestou do práce. Pre mozog je táto informácia úplne zbytočná. Ak ju však vyhodnotí ako užitočnú, postúpi ju ďalej do krátkodobej pamäte. Do tej si ukladáme všetky aktuálne poznatky. Keď vás šéf požiada o sedenie v zasadacej miestnosti, uloží sa táto výzva práve do krátkodobej pamäte. Za rok už si na túto udalosť ťažko spomeniete. Ak vás požiada šéf o sedenie v zasadacej miestnosti a vy sa potom dozviete, že ste dostali výpoveď, bude tento prežitok tak silný, že sa vám vryje do dlhodobej pamäte.

5 tipov, pomocou ktorých dáte zabúdaniu na frak

Kľúčom k úspechu je teda uložiť si všetky poznatky, ktoré sú pre vás dôležité, do dlhodobej pamäte. Ako sme už načrtli, sú pre to nevyhnutné zmyslové, vizuálne, zvukové aj emočné vnemy sprevádzajúce situáciu. Jedine tak dáme podnet mozgu k tomu, aby si informáciu zapamätal. Teraz sa poďme pozrieť, ako to vyzerá v praxi. Skúste si naše tipy sami vyskúšať a overiť si, ktorý z nich mal u vás najväčší úspech.

Tip č. 1: Opakovanie je matkou múdrosti

Určite si pamätáte na školské roky, kedy ste sa museli biflovať učivo za učivom na testy a skúšky. Opakovaním ste si do hlavy vštepovali každú informáciu. Spomeniete si ale na všetky témy maturitných otázok? Hádame, že asi nie. Kameň úrazu totiž spočíva v tom, že po splnení takej skúšky už nemáme dôvod si učivo znova opakovať. Ak chcete túto metódu vyskúšať, odporúčame sa k podnetom, ktoré si chcete zapamätať, často vracať.

Tip č.2: Kričte, tlieskajte, štekajte

Skúste si myšlienku spojiť so zvukovým vnemom. Ideálne úplne neštandardným a kľudne aj kurióznym. Do dlhodobej pamäte sa jednoduchšie zapíšu aj tie aktivity, ktoré bežne nerobíte. Nevýhodou tejto techniky je, že budete možno v spoločnosti vyzerať ako blázon. A preto ju možno radšej praktikujte v súkromí. Nič to ale neuberá na jej efektivite. Vyskúšajte si to nabudúce, keď si budete niekam pokladať napríklad kľúče alebo peňaženku. Zamňaukajte ako mačka, zakotkodákajte ako kohút, nahlas zatlieskajte, alebo napríklad zakričte „Dalamánik!“.

Tip č. 3: Zapamätanie na základe podobnosti

Teraz sa vrátime k situácii, ktorú sme spomenuli na začiatku článku. Do firmy k vám príde nová kolegyňa a vy ju chcete predstaviť ostatku kolektívu. Vo chvíli, kedy vám povie svoje meno nová osoba, pozorne poslúchajte. V duchu si jej meno niekoľko krát zopakujte a skúste si ju spojiť s nejakou vecou. Opäť radíme vyberať kurióznu vec, ktorá vám z pamäte len tak nevypadne. Novú asistentku Silviu Uhorkovú si môžete spojiť so silnou uhorkou, programátora Miloša Mikšíka s milou myšou. Len si musíte dať väčší pozor, aby ste ich potom takto nepredstavili zvyšku pracovného tímu.

Tip č. 4: Pomôžte si farebným označením

Chystáte si prezentáciu na školenie väčšieho počtu poslucháčov. Text si opakujete dokola, a nie a nie si ho stále zapamätať? Pozbierajte všetky farebné fixky alebo zvýrazňovače a pustite sa do farebného označovania kľúčových slov v texte. Kreslite si grafy, obrázky, piktogramy. Mozog si totiž lepšie pamätá farebné či inak vizuálne zvýraznené informácie v texte.

Tip č. 5: Metóda LOCI

Ako čerešničku na torte si nechávame prepracovanú mnemotechnickú pomôcku pomenovanú metóda loci. Spočíva v spojení informácii, ktoré si potrebujete nutne zapamätať, so špecifickým miestom. Môžete ju poznať tiež pod názvom metóda trás alebo pamäťový palác. Funguje na úplne jednoduchom princípe, vďaka ktorému si môžete jednoducho zapamätať nepreberné množstvo informácii.

Predstavte si miesto, ktoré poznáte naozaj naspamäť. Môže to byť cesta do práce, obývacia izba, záhradný altán alebo vaša kancelária. Behom chvíľky by vám malo naskočiť, kde sa v tom mieste čo nachádza. Pokiaľ zavriete oči, máte tento pamäťový palác živo pred sebou. Použime pre náš príklad napríklad fiktívnu obývaciu izbu. Zatvárate oči a zhmotňuje sa pred vami sedačka, vedľa nej konferenčný stolík a naproti televízny stolík s televíziou. Vľavo od televízie sa nachádza knižnica, napravo zase reproduktory. Pravý dolný roh okupuje jedálenský stôl s čiernym obrusom a sivým prestieraním.

Teraz si ku konkrétnym veciam v miestnosti priraďte pojmy, ktoré si potrebujete zapamätať. Ideálne je vyberať buď veľké a výrazné predmety alebo tie s citovou väzbou. Odporúčame vynechávať jednoducho prehliadnuteľné drobnosti. Dôležité je rovnako voliť veci na základe podobnosti s pojmom, ktorý si chcete zapamätať. Akonáhle sa vám podarí spárovať všetky termíny s predmetmi vo vašom pamäťovom paláci, predstavujte si, ako ním dokola prechádzate. Toto neustále prechádzanie trasou má za ciel automatizáciu procesu zapamätávania. Termíny vám budú neraz lepšie naskakovať do hlavy.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *