Chcete zlepšiť internú komunikáciu vo firme? Začnite jedálenským stolom

Firemná kuchynka – miesto, kde sa pracovníci schádzajú, rozprávajú sa a nadväzujú priateľské vzťahy. Dnes sa pozrieme na to, ako kuchynku s jedálňou zamestnancom prispôsobiť tak, aby sa v nej len neotočili pre kávu a nezmizli rýchlo späť do útrob svojej kancelárie. Závodné jedálne prepáčia, na tie sa dostaneme niekedy nabudúce.

Už ste niekedy počuli o tom, že čím viac sa ľudia v pracovnom prostredí stretávajú a komunikujú, tým sa ich produktivita a schopnosť spolupracovať zvyšuje? Napríklad v takom „open space“ modeli sa dennodennej komunikácii skrátka nevyhnete. Ako to ale vyzerá vo firmách zložených hneď z niekoľkých oddelených kancelárii?

Veľa krát dochádza k tomu, že si zamestnanci radšej hovejú každý vo svojom „hniezdočku“ a málokedy z neho vytiahnu päty. Pokiaľ ste sa práve v tomto prípade zahliadli, nenahovárajte si, že je to ideálna situácia. Nie je. A dôvod je prostý. Zlou komunikáciou nielen demotivujete spolupracovníkov, ale zároveň umocňujete celkovú pracovnú nespokojnosť. A to určite nechcete.

Teraz si asi hovoríte, že je predsa nezmysel, aby sa kolegovia v kanceláriách neustále navštevovali a klábosili o všetkom možnom. Je a nie je, keďže niektoré firmy kladú dôraz skôr na kolektívnu spoluprácu než na individuálny výkon. Čo keby ale existovalo miesto, kde by sa mohli schádzať, v kľude sa porozprávať a nadväzovať priateľské vzťahy? A viete, že to miesto vo firme možno máte? Predsa firemná kuchynka!

Základ pripravíte na sporáku, hus si nechajte na doma

Základným stavebným kameňom každej firemnej kuchynky je kuchynská linka. Možno sa budete diviť, ale stále viac ľudí dáva prednosť konzumácii čerstvo prichystaného jedla pred tým ohriatym v mikrovlnke. Dajte im tú možnosť. Bohato k tomu postačí sklo keramický alebo indukčný sporák a priestranná doska. Nemusíte sa hneď zháňať po teplovzdušnej trúbe. Sväto martinská hus sa počas pauzy na obed ťažko pripraví.

A tiež nezabudnite, že výpary a vône pri príprave vášho obedu nemusia byť kolegom po chuti a radšej majte po ruke digestor. Dostatok úložných priestorov na riad, kuchynské potreby a príbory tiež nie sú na škodu.

Hubka a jar do ruky? Nie, ďakujem

Keď už sme pri príprave jedla, kam so zašpineným riadom? Ručné umývanie zaberie príliš veľa času. A povedzme si to na rovinu – koho to baví? Síce sa nájde hŕstka ľudí, ktorá sa altruisticky obetuje a proste tú hromadu riadu po konci pracovnej doby v dreze umyje, ale napočítate ich na prstoch jednej ruky. A to možno preháňame. Prenechajte túto prácu umývačke na riad. Ušetríte si prácu aj trpezlivosť.

Fantastická štvorka tak trochu inak

A potom je tu svätá štvorica asi každej kuchynky. Chladnička, kávovar, varná kanvica a mikrovlnka. Nenahradíte ich ničím. Tento štvorlístok skrátka prináša šťastie. Šťastie vašich nadriadených, zamestnancov aj kolegov.

Chladnička uchová čerstvosť uložených potravín aj tekutín. A správne vychladený nápoj počas horúceho letného dňa odmietne málokto. Naopak horúci čaj si ťažko pripravíte bez varnej kanvice. Kávovar zas milovníci káv berú za svoju modlu, bez ktorej si svoj deň nedokážu predstaviť. A mikrovlnná trúba? Pre tých, ktorí si obed radšej pripravia doma a potom pomocou niekoľkých kliknutí na ovládacom panely mikrovlnky jedlo za pár sekúnd v práci ohrejú, je to jednoducho neoceniteľný pomocník.

A čo máš ty dnes na obed?

Teraz sa od spotrebičov presunieme k jedálenskému stolu. Ten je centrom všetkého diania. Vychutnávate si pri ňom už spomenutú kávičku, čaj aj obed. A zároveň s kolegami preberáte udalosti posledných dní. Kde inde sa totiž v práci stretnúť a na okamžik zahodiť všetky starosti s deadlinami?

„Aničke z reklamačného to dneska fakt pristane, že?“, „A čo máš ty dnes na obed?“ , „Už som vám hovoril, čo sa mi včera stalo? Tomu fakt neuveríte.“ , „Chalani, v sklade je to teraz fakt fičák. Už aby tá inventúra bola za nami!“.

A stovky iných horúcich tém často absolútne nesúvisiacich s prácou. Na chvíľku nie ste projektovým manažérom, ktorý rozdeľuje ostatným úlohy, ale opäť Kamilom, ktorému v sobotu doviezli drevo na kúrenie a celý víkend ho so synom skladal. A že im to dalo fakt zabrať. Srdcom kuchynky je jedálenský stôl. Pri zariaďovaní určite nepodceňujte jeho výber. Vyberajte z pevných a odolných materiálov. Predsa len sa pri ňom za deň vystrieda hneď niekoľko ľudí. A tomu samozrejme prispôsobíte aj jedálenské stoličky. Aby sa na nich sedelo pohodlne drobnej účtovníčke aj statnému skladníkovi.

Sčítané a podtrhnuté

Dobré jedlo skrátka spája ľudí. Pri jeho konzumácii sa totiž uvoľňujú do tela endorfíny alebo hormóny šťastia. S plným žalúdkom a pozitívnou náladou sa hneď lepšie komunikuje. A kde inde sa týmto príjemným činnostiam oddávať než v útulnej firemnej kuchynke?

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *