Garáž, dielňa, sklad. Čo im nesmie chýbať?

Či už ste profesionálny remeselník, alebo zapálený domáci kutil, zaslúžite si na svoju prácu bezpečné a dobre vybavené prostredie. Aké náradie a „výrobky“ nesmú chýbať práve vo vašej dielni, viete samozrejme najlepšie vy sami. Podceniť by ste ale nemali ani výber toho správneho nábytku a doplnkov. Pretože bez nich by to nešlo.

Dielňa nie je obývačka

Od dielenského ponku alebo skrine na náradie nečakáte módny design s krásnou naleštenou doskou – vzhľad tu naozaj nie je hlavnou prioritou. Miesto toho hrajú prim praktické kritériá ako stabilita, odolnosť a spoľahlivosť. Zabudnite teda na to, že by ste si do garáže dotiahli vyslúžený stolík zo svokrinej jedálne – potrebujete pevnú kostru a materiály, ktoré niečo vydržia.

Poriadny stôl je základ

Filozofia fortelnosti sa odráža napríklad v konštrukcii stolov určených do dielne. Spravidla ide „len“ o hrubšiu dosku z pevného materiálu (napríklad z bukovej špárovky) na mohutnej kovovej podnoži. Jedinou estetickou dilemou je farba laku.

Prvým kritériom pri výbere budú rozmery – ako veľký stôl potrebujete ? A na aký máte v dielni miesto? Nastaviteľná podnož so sebou síce nesie o niečo vyššiu cenu, otvorí vám ale nové možnosti – pri rôznych činnostiach sa optimálna výška pracovnej dosky môže líšiť. Váš chrbát vám za výber tej správnej poďakuje. Na obzvlášť ťažkú prácu zvážte model vystužený čelnou doskou.

A kam s vercajgom?

Už ste niekedy hľadali ten správny inbus v hromade náradia, šraubov, náhradných dielov a bohviečoho ešte? Je to otrava. Zdržuje vás to. A hrozí, že sa o niečo poraníte. Aby vám šla práca poriadne od ruky, je treba mať vo veciach poriadok.

Podobne ako stoly sa aj dielenské skrinke sústredia v prvom rade na odolnosť a funkčnosť. Kovovú konštrukciu len tak niečo nepoškodí a vďaka zámku môžete v dielni bez starostí nechať aj drahšie (alebo nebezpečnejšie) vybavenie. Pred deťmi či nenechavými kolegami bude v bezpečí.

Každý, kto pracuje s veľa kľúčmi, ocení kompaktné skrinky, kam ich môže bezpečne a prehľadne uložiť niekoľko desiatok. DO BS-S93 dokonca bezmála sto.

Fortel? Aha! Myslíte Fortelock

Do dielenských aj skladových priestorov, kde počítate s nerovnomernou záťažou či prudkými nárazmi, odporúčame moderné podlahy Fortelock. Ide vlastne o veľké puzzle z odolného PVC, ktoré jednoducho a rýchlo namontujete na ľubovoľný podklad (ak je bez väčších nerovností).

Odmenou vám bude protišmykový, všeobecne odolný povrch, po ktorom nemusíte chodiť po špičkách. A vďaka systému kanálikov AirFlow sa pod podlahou nedrží voda – pleseň nemá šancu. K dispozícii je hneď niekoľko typov – napríklad Decor verne napodobňuje drevenú alebo dláždenú podlahu, hodí sa teda hlavne do kancelárskych či obytných priestorov. Do dielne siahnete skôr po rade Industry, stavanej na vysokú záťaž.

Rozšiřte své možnosti

Vyššie

Potrebujete občas pracovať vo väčšej výške alebo niečo vytiahnuť z hornej police? Robiť čokoľvek s rukami nad hlavou je nielen nepohodlné, ale tiež nebezpečné. Zavolajte na pomoc schodíky – moderné hliníkové modely sú pevné, relatívne ľahké a dajú sa zložiť, takže vám nezaberú moc miesta, keď ich nepoužívate.

Oproti klasickému rebríku sa na schodíkoch pohodlne stojí, naviac ich  nemusíte o nič opierať. Najviac manévrovacieho priestoru ponúkne plošina na samom vrchole, takže pri výbere berte do úvahy, v akej výške budete najčastejšie pracovať.

Ďalej

Máte v hlavne skvelý projekt. Prídete na záhradu alebo druhý koniec haly s rozbrusovačkou, lenže ajhľa – žiadna zásuvka. S predlžovacím káblom na to budete pripravení. Variantov je celá rada, líšia sa predovšetkým dĺžkou káblu a počtom zásuviek.

Pokiaľ pracujete s elektrinou vonku, uistite sa, že je „predlžka“ pre vonkajšie využitie prispôsobená. Napríklad s touto si poradíte aj na veľkej záhrade.

Pohodlnejšie

Vedľa nepostrádateľného vybavenia existujú aj rôzne vychytávky, bez ktorých sa síce nejako zaobídete, s nimi ale bude práca jednoduchšie a príjemnejšia.

Žmúrite v šere alebo márne hľadáte uhol, z ktorého konečne uvidíte, kam patrí malinká šróbka? Zasvieťte si na to! Na otravnú háveď si pre zmenu posvieti odpudzovač hmyzu – uvidíte, že bez komárov sa hneď bude lepšie sústrediť.

Sklady, dielne aj garáže často trpia nedostatočným vykurovaním. V zime vašim zmrznutým prstom vráti zručnosť elektrický ohrievač vzduchu. Klasikou sú priamotopy a teplovzdušné ventilátory – Eurom Heat-Boost 1500 má dokonca aj Bluetooth reproduktor, takže si môžete k práci pustiť svoje obľúbené hity. Modernú alternatívu potom predstavujú infražiariče, ktoré sú o niečo hospodárnejšie a nevíria prach – ideálne pre alergikov.

Zbytok už je na vás

Veríme, že s týmito tipmi si dielňu, garáž či výrobnú halu zariadite tak, aby v nej bola radosť pracovať. A keď sa remeslo robí s chuťou, výsledky sa vždy dostavia. Tak do toho – ukážte svetu, čo viete.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *