Záhradný nábytok ako nevyhnutnosť leta. Aký materiál zvoliť pre ten váš?

Tiež už netrpezlivo vyzeráte teploty, ktoré dovoľujú posedenie na záhradke? Pre garden party je potreba nielen lahodné občerstvenie. Predstavte si, že sa pri grilovačke s priateľmi pod náporom skvelého jedla váš starý stôl zrúti. Alebo že sa pri pohľade na vaše ošumelé stoličky potencionálny zákazník otočí na opätku a odíde. Pohodlný záhradný nábytok je skrátka nepostrádateľným vybavením, ktoré by malo lahodiť oku vám, vašim priateľom aj klientom.

Venujte pozornosť správnemu výberu

Či už zaobstarávate nábytok a príslušenstvo pre kaviareň, reštauráciu, hotelovú terasu alebo chcete vybaviť vlastnú záhradu, dbajte na správny výber. Bude stôl slúžiť ako miesto ku konzumácii, alebo bude súčasťou relaxačnej zóny? Budete hostiť skupiny viacerých ľudí, alebo chcete vytvoriť súkromie pre pár? Chcete elegantný, či skôr rustikálny vzhľad? Kto bude s nábytkom manipulovať? Aspektov, podľa ktorých môžete nábytok vyberať, je veľa. V tomto článku sa pozrieme na materiál, z ktorého môže byť vyrobený.

Materiál ako alfa a omega

Už viete, kde bude váš nový nábytok stáť? Perfektné, to je skvelý začiatok pre jeho výber. Pozícia záhradných stoličiek, kresiel aj stolov určuje, aký materiál by ste mali zvoliť.

Umelý ratan – superhrdina záhradiek

Pokiaľ je vašim cieľom poskytnúť návšteve moderné posedenie, ale nechcete si lámať hlavu s jeho údržbou, potom je ideálnou voľbou nábytok z umelého ratanu. V posledných rokoch sa polyratan, ako sa mu tiež hovorí, teší obrovskej obľube. Nie je sa čomu diviť.

Spletané pruhy vytvárajú mimoriadne efektné predstavenie. Oproti prírodnému ratanu má hneď niekoľko výhod – nestrapká sa, je odolný voči vlhkosti, slnečnému žiareniu a znesie aj menej opatrné zachádzanie. Každú špinu z neho zotriete vlhkou handričkou bez žmurknutia oka. Vďaka odolnosti tak môžete ratanový nábytok umiestniť na betón, trávnik aj drevené podlahy bez nutnosti krytia zhora. Ak skombinujete ratanový záhradný stôl so sklom či oceľou a stoličky s pohodlnými podsedákmi, urobíte veľkú parádu.

Nadčasové drevo

Možno ste skôr fanúšikmi nehynúcej klasiky, dreva. Drevo vás prenesie do prírody, aj keď práve popíjate kávu v betónovej džungli. Krásne vyzerá aj vonia, je hrejivé a pôsobí útulne. Prednosťou je tiež jeho dlhá životnosť – s nenáročnou údržbou vám vydrží drevený nábytok niekoľko desiatok rokov.

Stačí ho občas ošetriť správnym olejom, lakom či glazúrou. Pôsobením vonkajších vplyvov tento prírodný materiál prirodzene mení svoj vzhľad, ak chcete teda zachovať ten pôvodný, je dobré nábytok prekryť. Nie je to však nutné. Pokiaľ plánujete umiestnenie na trávniku, nožičky dobre naimpregnujte. Nemusíte sa ale obávať žiadneho povrchu. Senzačným tipom, ako do záhrady alebo na terasu vsadiť drevený prvok, je lehátko.

Odoláva vetru, dažďu? Kov!

Ak zvolíte spoľahlivú variantu vo forme kovu, určite neurobíte chybu. Oceľ aj hliník pôsobivo oživí každý exteriér a bude skvelo slúžiť na záhradke kaviarní a hotelov aj na vašej záhrade. Dlhá životnosť sa snúbi s prekvapivo jednoduchou údržbou. Kov veľmi dobre funguje v spojení s inými materiálmi, napríklad so vzdušnou sieťovinou.

Túto kombináciu uvidíte napríklad pri záhradných stoličkách pri bazénoch – sieťovina je rýchloschnúca a kov vďaka úpravám odolný voči vlhkosti, vetru aj slnečnému žiareniu. Pozor si dajte na umiestnenie, tenké nožičky sa jednoducho zaboria do hliny. Voľte teda radšej pevný podklad a tienený priestor, napríklad slnečníkom. Kovy rýchlo vedú teplo a sadnúť si na rozžeravenú stoličku nie je príjemný zážitok.

Látka objíme a pohladí

Mäkučká látka zariadi, že odpočinok bude plnohodnotný a návštevy sa budú vždy vracať. Bez polstrovania si veľa z nás nedokáže posedenie ani predstaviť. Pevná tkanina neslúži len pre podsedáky, výborne poslúži v podobe závesných kresielhojdacích sietí (hamak). Látka je priedušná a príjemná na omak. Pred použitím ju dobre naimpregnujte a používajte na zastrešených terasách, prípadne ju schovajte pri daždi a na noc.

Náš tip pre rýchlejší výber

V dnešnej uponáhľanej dobe je každá voľná minúta vzácna. Nechajte teda zdĺhavé kombinovanie prvkov na odborníkov a zaobstarajte si záhradnú zostavu na jedno kliknutie. S praktickými jedálenskými aj relaxačnými súpravami sa už nebudete musieť strachovať, či sa tá či oná stolička bude hodiť práve k tomuto stolíku. Bez zostáv sa neobíde žiadna terasa ani lounge.

Čo ďalšie urobí z vašej záhrady a záhradky šťastné miesto?

Absolútnym gro záhradného vybavenia sú samozrejme stôl a stoličky. Existujú však doplnky, ktorými záhradku zútulníte. Ideálnym elementom sú hojdačky. Umiestnite ich do kľudného kútika (ale tak, aby z nich bol prehľad o okolí) a uvidíte, že upokojujúce kolísanie bude pre známych aj zákazníkov dôvodom k opätovnej návšteve.

Nesmú chýbať hebké deky ani sviečky (odpudzujú hmyz). Ak vnímate otvorené ohnisko ako hrozbu, ale nechcete prísť o romantický prvok ohňa, okrem sviečok vyskúšajte designové plynové lampáše alebo ohnisko. Vedeli ste, že sa vyrábajú aj vo forme stola?

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *