Dnes podávame radosť alebo Na čo myslieť pri zariaďovaní jedálne?

Poďme si to povedať otvorene – väčšina z nás radšej jedlo zje, než uvarí. Jedlo je nielen zdrojom potrebných živín, ale hlavne má byť zdrojom radosti. Jedlo spája. Rovnako tak je ale dôležité, kde si svoj obed, večeru alebo len dobrú desiatu užijeme. Pretože večerať na rozvŕzganej stoličke pri stole, ktorý máte pomaly pod bradou, nie je žiadne terno.

Takže ako to urobiť, aby sme sa my, naši hostia, ale napríklad aj zamestnanci a kolegovia cítili behom obedovej pauzy v pohode? Poďte sa s nami inšpirovať, ako vybrať jedálenský nábytok!

Na čo si dať pozor:

  • Veľkosť stola
  • Tvar stola
  • Výška sedadla
  • Materiál
  • Estetická stránka

Na veľkosti stola záleží…

Predstavte si nasledujúcu situáciu. Na obed máte bolonské špagety. Tešíte sa na ne už od rána. Usadíte sa teda k plnému stolu a dáte sa do jedla. Naraz ale príde rana lakťom od suseda a vy si paradajkovou omáčkou zafŕkate novú košeľu. Možno si myslíte,  že za to môže on. Viete ale, kde je naozajstný problém? Máte malý jedálenský stôl. Myslite teda na to, aby mal každý dostatok priestoru. Nechcete predsa, aby vybavenie kuchynky alebo jedálne bolo dôvodom hustej atmosféry.

Ak si nie ste istý, koľko sa vás zíde, ideálnym riešením je stôl rozkladací. Pár pohybmi môžete z malého jedálenského stola pre romantickú večeru či strategický obed medzi 4 očami vytvoriť miesto, kde sa zíde celá rodina alebo všetci kolegovia. Jedálenský stôl tak paradoxne nemusí zaberať veľkú plochu.

… a na tvare stola taktiež

Rovnako ako veľkosť stola je dôležitý tiež jeho tvar. Ten prispôsobíte nielen rozmeru miestnosti. Obdĺžnikovú či štvorcovú dosku v prípade potreby jednoducho umiestnite ku stene. Kruhová forma pôsobí útulne, a naviac má každý prísediaci rovnaký rozhľad. No a tvary špeciálne dodávajú jedálňam originalitu.

Vieme, že nechcete za vybavenie jedálne míňať čo mesiac, preto vám dáme na nový nábytok záruku 5 rokov.

Posaďte sa na tú správnu stoličku

Možno už ste to počuli – je lepšie zle sedieť, než dobre stáť. Určite je v tom kus pravdy, ale prečo proste nesedieť dobre? Veľa z nás sa behom pauzy na jedlo odbije kancelárskou stoličkou a pracovným stolom. Vaše telo vám za to ale určite nepoďakuje. Viete, že keď jete na pracovnom mieste, máte tendenciu zjesť viac? Urobte si preto čas len pre seba a usaďte sa správne.

Druhov jedálenských stoličiek je naozaj nepreberné množstvo – polstrované, drevené, moderné, područkami aj bez nich… Stolička by mala samozrejme štýlovo zapadnúť ku stolu aj zbytku kuchyne, vzhľad by ale nemal upozadiť funkčnosť.

TIP: Do miestností, kde nie je priestoru nazvyš, zvoľte barové stoličky. Proste ich postavíte ku kuchynskej linke či úspornému barovému stolu a máte po starostiach.

Matematika sedadla

Na čo si dať pozor? Štandardná výška stola činí 75-76 cm, pohodlie zaručí 30 cm medzi sedadlom a doskou stola. Najlepšie vám teda bude so stoličkou, ktorej sedadlo bude cca 45 cm od zeme. Výšku sedadla ale samozrejme prispôsobíte výške stola. Nezabudnite, že vaše stehná a lýtka by mali zvierať pravý uhol, pričom chodidlá nôh sú celou plochou na zemi.

Drevo, plast alebo kov – v jedálni si hov!

Ani pri vybavovaní kuchynky či jedálne nemusíte robiť kompromisy. Z ponuky materiálov si totiž vyberie každý:

Chcem to mať lacné

Pokiaľ za kuchyňu nechcete utratiť majlant, zvoľte drevovlákno. Drevovlákno je stále obľúbenejšie a my sa tomu nedivíme. Môžete s ním zariadiť jedáleň v dekore dub, orechu aj mramore a vašu peňaženku to nezruinuje. Lamino je tiež ideálnou voľbou, pokiaľ vám ide o jednoduchú údržbu – vo valnej väčšine si vystačíte s vlhkou handričkou. Zároveň je skvelá, keď zariaďujete kuchyňu po prvé a ešte neviete, čo si od kuchynského nábytku predstavujete.

Chcem to mať moderné

Aj jedáleň, kuchynka aj kaviareň alebo reštaurácie môžu ísť s dobou. Okrem tvaru udáva moderný ráz tiež materiál. Zvoľte kovplast, skvelo funguje tiež ich súhra. Pohrať si môžete aj s kombináciou lesku a matu!

Chcem to mať v prírodnom štýle

Masívne drevo je nesmrteľné a hodí sa do každej miestnosti. Či už masív použijete v domácnosti, na chalupe alebo chcete mať podnik ladený do „prírodna“, vždy bude dobrou voľbou. Zároveň sa dobre udržiava a je odolné. Drobnou vadou na kráse môže byť obstarávacia cena, máte však záruku, že vám vydrží do dôchodku.

Chcem to mať mäkké

Absolútneho pohodlia dosiahnete s polstrovaním a čalúnením látkou. S poťahom zo zamatovej tkaniny si môžete byť istí, že vaši hostia len tak neodídu a budú sa chcieť čo najskôr vrátiť.

Chcem to mať univerzálne

Potom je to jednoduché – kombinujte. Vytvoríte tak miesto, ktoré bude sedieť každému / v ktorom si každý rád sadne.

Bez plánu to nepôjde

Jedáleň zariaďujete na veľa rokov, preto nám verte, kto je pripravený, nie je zaskočený. Je potreba myslieť hlavne na veľkosť priestoru, ktorý zariaďujete. Všetko si starostlivo zmerajte. Sústreďte sa na jednoduchý štýl. K tomu vám dopomôžu jedálenské sety, ktoré urobia túto prácu za vás. Možno si pod setom predstavíte obrovský stôl s 10 stoličkami. Nemajte obavu, jedálenskú zostavu zaobstaráte aj pre dvoch. Skvelou, aj keď nákladnejšou, voľbou sú kuchyne na mieru, kedy vám so všetkým poradia profesionáli.

Tak dobrú chuť!

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *