Ako vybrať vhodný laminátor?

Laminátory predlžujú tlačovinám niekoľkonásobne životnosť. Či už sa jedná o interné pokyny, menovky, detské výkresy, inštrukcie BOZP či informačné ceduľky. Ochrana tlačených dokumentov je totiž v kancelárskom prostredí stále vďačnou témou. Ako ale fungujú a ako vybrať ten správny model?

Ľudovo sa im hovorí taktiež „laminovačky“ a v skratke slúžia k ochrane tlačených dokumentov pred nežiadúcimi vplyvmi. Pod škrupinkou tohto prístroja sa skrývajú laminovacie valce vyhrievané ohrievačom, ktorými prechádza vami vložený papier v špeciálnej laminovacej fólií. Tá sa vplyvom tepla uzavrie okolo papiera a z laminátora vám oproti vyjde zalaminovaný dokument v tvrdej fólií. Zmieneným procesom sa jeho farby oživia a stáva sa tak odolným proti vlhkosti, nečistotám i poškodeniu. Rovnakým spôsobom môžete do laminátora vkladať tlačené bezpečnostné pokyny, vizitky, ceduľky a iné informatívne oznámenia.

Aký laminátor je pre vás ten pravý?

Prvým krokom k úspešnému výberu toho správneho laminátora je odpovedať si na otázku, ako často plánujete laminátor používať.

V prípade zriedkavého používania a laminovania štandardných rozmerov A4 sa neoplatí investovať do pokročilejších zariadení. Naopak, ak je laminovanie vaším denným chlebom, odporúčame sa poohliadnuť po profesionálnych prístrojoch. Tie nielenže sa rýchlejšie nahrejú, ale poradia si naviac s celým procesom ďaleko rýchlejšie a nie je pre ne žiadnou prekážkou ani veľké množstvo dokumentov. Naviac sa do nich bez problémov vojdú i formáty veľkosti A0.

Aký veľký formát do neho môžete vložiť?

Ako sme už zmienili v dnešnej dobe si môžete zaobstarať laminátor, ktorý si hravo poradí i s formátom A0. Sú to vo veľkej väčšine prístroje hodiace sa predovšetkým do väčších copycentier a tlačiarní i kvôli ich veľkosti. Bežný užívateľ si v kancelárií vystačí so zariadením podporujúcim formáty A4 (prípadne A3). To môže mať postavené na pracovnom stole, bez toho, aby mu prekážalo pri práci.

Do laminátora môžete samozrejme vkladať i papiere neštandardných rozmerov. Musia však byť menšieho formátu, než je maximálna doporučená veľkosť vkladaného papiera pre daný model laminátora. Tú vám prezradí uvádzaný rozmer „šírka vstupu“. S ceduľkami, informatívnymi výveskami i vizitkami si i základné modely poradia jedna báseň. Stretnete sa i s údajom „výška laminácie“ (prípadne „hrúbka laminovaného materiálu“), ktorý udáva maximálnu hrúbku vkladaného papiera. Bežný kancelársky papier formátu A4 má okolo 80 g/m2.

Ako porozumieť funkciám?

Ak ste s laminátorom dosiaľ nikdy nepracovali, je možné, že pre vás môžu byť ponúkané funkcie španielskou dedinou. Aby sme vám orientáciu zjednodušili, zoznámime vás s najužitočnejšími technológiami, ktoré by váš laminátor nemal postrádať.

Tou prvou je regulácia teploty, pomocou ktorej si sami nastavíte na koľko stupňov chcete vyhriať laminovacie valce. Druhou je spätný chod pomáhajúci vrátiť späť vložený dokument bezpečne do vašich rúk.

Za zmienku rozhodne stojí taktiež funkcia ochrany proti zaseknutiu starajúca sa o to, aby prípadný zadrhnutý dokument nepoškodil útroby prístroja. Niektoré prístroje vedia laminovať i za studena a ochránia tak i také dokumenty, ktoré sú vytlačené farbou citlivou na vysokú teplotu. Ako poslednú, ale nemenej dôležitú funkciu, zmieňujeme automatické vypnutie, ktoré prístroj samo vypne po určitej dobe neaktivity. Nemusíte mať teda strach z prehriatia prístroja a následného poškodenia.

Aké laminovacie fólie použiť?

Bez laminovacích fólií by laminovanie skrátka nemohlo fungovať. Práve ony sú médium chrániace vaše dokumenty pred opotrebovaním, vlhkosťou i nečistotami. Ako sa ale orientovať v typoch fólií a ich hrúbkach?

S formátom je to skutočne jednoduché. Ak chcete zalaminovať papier A4, vložte ho do fólie rovnakej veľkosti. Týmto spôsobom pracujte i s inými formátmi. Výnimkou sú neštandardné rozmery vizitiek a ceduliek. Tie je nutné vložiť do fólie s najbližšími rozmermi a po zalaminovaní zlepené okraje orezať podľa potreby.

Každá fólia má naviac inú hrúbku, ktorá sa udáva v jednotkách micronov. Žiaden chyták ani zapeklitosť v tom hľadať nemusíte. Čím hrubšia je fólia, tým pevnejší bude výsledný zalaminovaný dokument. Tenšia fólia zaistí jednoduchší ohyb a tie hrubšie zase väčšiu odolnosť. Najčastejšie sa stretnete s fóliami hrúbky 80, 100 a 125 mic. Pri laminátore sa vždy udáva, akú maximálnu hrúbku fólií je prístroj schopný spracovať.

Zaujal vás tento článok? Tak ho zdieľajte!

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *